IFS (Internal Family systems) is wereldwijd één van de snelst groeiende therapeutische modellen. IFS is ontworpen door Richard Schwartz, PhD.; een zeer ervaren psychotherapeut en onderzoeker. In de USA is dit model al een paar jaar razend populair en inmiddels is IFS ook in Europa enorm populair aan het worden. Onder andere in de UK is nu ook een Institute voor Internal Family Systems waar trainingen aangeboden worden in dit model. Ik werk al sinds 2018 met IFS en ben in de UK getraind en ben gecertificeerd Level 1, Level 2, Level 3 IFS practitioner.
Wat is IFS?
Het IFS-model biedt een kader van onze psyché, waarin verondersteld wordt dat wij mensen, allemaal, een veelheid aan aspecten in ons hebben, in plaats van dat wij een enkelvoudige identiteit of persoonlijkheid hebben. We hebben als het ware een ‘innerlijke familie’ van verschillende ‘delen’ van onszelf. Een deel van ons kan angstig zijn, en een ander deel van ons kan naar avontuur verlangen. Een deel van ons kan graag gezond willen leven en een ander deel van ons kan de verleiding om die ongezonde snacks te eten niet weerstaan. We kunnen een deel hebben dat graag onder de mensen komt, en ook een deel dat liever thuisblijft en Netflix kijkt. Een deel van ons kan boos zijn en een ander deel juist verdrietig.
IFS werkt met deze verschillende delen (parts) van onszelf en bekijkt de manier waarop die verschillende delen mét en naast elkaar bestaan, hoe ze ontstaan zijn en wat hun functie is. Hierin zien we een innerlijk systeem ontstaan waarmee wij door het leven navigeren. Het ene systeem is meer harmonieus dan het andere. Vaak hebben we delen in onszelf die we niet graag zien. Hoeveel mensen voelen zich op hun gemak met die innerlijke stem, de criticus, die ons verteld wat we fout doen en waar we niet goed in zijn? Zo zijn er ook delen in onszelf waar we nauwelijks of niet bewust van zijn, maar die een belangrijke rol spelen in ons innerlijke systeem. Ze sturen ons denken en handelen. IFS kijkt op een niet-pathologiserende manier naar problemen die wij kunnen ervaren in ons leven, wanneer onze ‘innerlijke familie’ niet in harmonie is.
Grondlegger Richard Schwarz ontdekte dat alle mensen behalve verschillende delen (parts) in hun persoonlijkheid structuur, ook een “Zelf” hebben, een aspect in ons dat o.a. compassie, nieuwgierigheid, openheid, en helderheid omvat. Dit is geen part, maar wat in sommige tradities wordt genoemd: “je ware essentie”, ” je Boeddha natuur”, ” wie je ten diepste bent” etc. Door mensen te helpen toegang te vinden tot deze plek in zichzelf, vindt heling plaats. Het fundament van het IFS-model is het werken vanuit erkenning en compassie (IFS is wat genoemd wordt een ‘compassion-based therapy’) en gebruikmakend van het Zelf-helende vermogen.
Een paar keer per jaar bied ik workshop-middagen aan waarin je een introductie krijgt van wat IFS is. Naast een theoretische beschrijving van het model doen we ook oefeningen om je eigen parts beter te leren kennen. Na deze middag heb je je een idee kunnen vormen over IFS; wat de achterliggende gedachtes zijn, hoe het werkt en of het voor jou misschien iets kan betekenen.
Naast de kennismaking met dit model in een workshop, bied ik ook individuele IFS-therapie sessies aan.
Voor wie is IFS bedoeld ?
. Voel je je regelmatig ‘vast’ zitten in de verschillende stemmen in je hoofd die je vertellen wat je wel en niet moet doen?
. Zie je jezelf wel eens handelen op manieren waarvan je weet dat die niet ondersteunend voor je zijn, maar toch moeilijk te stoppen zijn?
. Ben je je wel eens bewust dat er delen in jou zijn die diep verborgen zijn en zelden aan de oppervlakte komen?
. Ben je gemotiveerd om meer acceptatie, compassie en vriendelijkheid voor jezelf op te brengen?
. Ben je geïnteresseerd om de innerlijke psyché iets beter te begrijpen?